CV

G.K. van Hogendorpschool

OPDRACHT
In 1990 krijgen wij de opdracht voor een ontwerp van een school voor S.G. Gijsbert Karel van Hogendorp. Een school voor middelbaar en administratief onderwijs met ruim 1200 leerlingen. In de nieuwbouw moeten 47 theorie(vak)lokalen en 2 gymlokalen komen. In de Provenierswijk (Rotterdam) bestaat overlast door daklozen en drugsverslaafden. Dit is de reden dat de directie van de school nadrukkelijk aangeeft, dat in het gebouw mogelijkheden voor goede sociale controle moeten worden opgenomen. De S.G. Gijsbert Karel van Hogendorp maakt inmiddels deel uit van het Albeda College.

ONTWERPVISIE
Voor leerlingen en docenten is het belangrijk dat ze zich veilig voelen in en rondom hun school. Transparantie en overzicht zijn een uitgangspunt in het ontwerp. Zodoende ontstaat op natuurlijke wijze sociale controle en veiligheid. Deze transparantie biedt tevens een goede oriƫntatie. De bouwdelen zijn kolomvrij. Zo kunnen indelingen in de toekomst eenvoudig worden gewijzigd.

STEDENBOUWKUNDIG PLAN
De kern van het door ons ontworpen stedenbouwkundig plan bestaat uit een centraal plein, het Zuster Hennekeplein, waaraan de school, een kinderdagverblijf en woningen liggen. De entrees van deze gebouwen bevinden zich aan het plein. Alle woningen hebben uitzicht op de ingang van de school. Vanuit de school kan de conciërge het plein en de route naar het Centraal Station goed overzien.

ONTWERP
Vanuit de entreehal is de structuur van het gehele gebouw zichtbaar door volledige transparantie. Langs de hal loopt de hoofdtrap. Gebruikers van de trap kunnen uitkijken over het plein. Sociale controle binnen het gebouw ontstaat op natuurlijke wijze, doordat alle ruimten van leraren en andere medewerkers verspreid door het gebouw zijn gesitueerd. De docenten kijken vanuit hun kamer bijvoorbeeld rechtstreeks in de kantines. Er is gekozen voor twee kantines in plaats van één grote, omdat dit
meer overzicht en rust geeft. Door de transparantie in het
gebouw hebben de leerlingen op hun beurt ook zicht op de
activiteiten van het personeel.

INTEGRATIE GEBOUW EN OMGEVING
Het historische stratenpatroon met de schuine lijn van de Provenierswijk is in het stedenbouwkundig plan voortgezet. Hierdoor kreeg het gebouw de vorm met de karakteristieke scherpe hoek. Door de sociale veiligheid als belangrijk uitgangspunt te nemen in het ontwerp van het Zuster Hennekeplein is het gevoel van onveiligheid in de buurt rond het plein sterk afgenomen. Het plein functioneert als het sociale hart van de vernieuwde Provenierswijk. Het schoolgebouw is een visitekaartje geworden voor de passerende treinreizigers.

ARCHITECTEN:
Meindert Booij
Han Rotgans